Reconstructia sanilor

Introducere

Operatia de reconstructie mamara restabileste integritatea anatomica a corpului feminin, redandu-i acea parte care pentru multe persoane rezoneaza cu feminitatea, frumusetea, maternitatea sau chiar cu propria identitate. Restaurarea sanului pierdut dupa o mastectomie ajusteaza echilibrul emotional al persoanei si o ajuta sa isi reocupe locul in familie si societate.
Reconstructia imbunatateste calitatea vietii femeilor care au trecut printr-o operatie pentru cancer mamar incepand de la micile detalii vestimentare pana la restabilirea libidoului, operatia ajuta femeia sa treaca mai usor peste acest moment dificil din viata ei. Obtinerea aspectului fizic dinainte de mestectomie reface perceptia femeii asupra propriei imagini, fapt ce se coreleaza cu cresterea stimei de sine, a increderii in propriile forte si cu convingerea ca viata a revenit la normal.

Chirurgia cancerului mamar a cunoscut o schimbare radicala in ultimii 20 ani prin evolutia metodelor de screening si diagnostic si prin introducerea chirurgiei conservatoare si a abordului multidisciplinar, echipa din care fac parte chirurgi onologi, chirurgi plasticieni, anatomopatologi, radioterapeuti, chimioterapeuti precum si psihologi.
Daca in urma cu cativa ani interventiile chirurgicale vizau numai efectul terapeutic lasand pe locul doi aspectul estetic si indicatiile psiho-sociale in prezent chirurgia sanului si reconstructia lui poate oferi pacientelor respective un aspect cat mai apropiat de cel fiziologic si siguranta din punct de vedere terapeutic.
Rezectia completa a tumorii cu minimalizarea potentialelor deformari ale sanului poarta denumirea de chirurgie oncoplastica, notiune introdusa pentru prima data in 1993 de catre Audreutsch.
Scopul reconstructie mamare postmastectomie este refacerea volumului sanului si simetrizarea cu sanul contralateral, reconstructia formei si reconstructia complexului areolopapilar
Utilizarea protezelor mamare si a expandoarelor tisulare este una din metodele de baza in reconstructia sanului postmastectomie si se poate clasifica in reconstructie imediata, atunci cand in acelasi timp operator se practica si excizia tumorii si introducerea unui expander sau a unei proteze definitiva.
Reconstructia tardiva este cea care se practica la un interval de timp (luni-ani) de la mastectomie. Ea se poate face cu un expander care se tine cateva luni dupa care se inlocuieste cu proteza definitiva.

Despre proteze

In cazul chirurgiei oncoplastice se pot folosi mai multe tipuri de reconstructie: a) expandor tisular(balon de silicon) care se expandeaza progresiv si dupa obtinerea surplusului tegumentar la un interval de aproximativ 2-4 luni se scoate si se inlocuieste cu o proteza definitiva. b) expandor de tip BECKER avand doua compartimente, un compartiment la exterior cu gel si in interior cu ser ce poate fi expandat(umplut progresiv la un interval de 7-10 zile) si care se poate sa ramana definitiv. Materialul din care sunt confectionate protezele este siliconul, material care datorita biocompatibilitatii sale este cel mai des folosit pentru implante medicale.

Ce paciente pot beneficia de reconstructia mamara?

De reconstructia mamara tardiva poate beneficia orice femeie care a avut in antecedente o rezectie partiala sau totala a sanului in urma unei formatiuni tumorale maligne sau benigne.

Riscurile operatiei

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Riscurile trebuie discutate amanuntit cu chirurgul si cu medicul anestezist, inainte de operatie. In afara riscurilor pe care orice anestezie generala le implica, pot aparea infectii, hematoame si cicatrice inestetice, necroza tegumentara si nu in ultimul rand contractura capsulara (tesutul conjunctiv face o capsula in jurul implantului care incepe sa se stranga). Este o complicatie care nu tine de tehnica chirurgului si calitatea protezei ci de reactia partiulara a pacientei.
Unele femei spun ca au o hiper sau hipoestezie (hiper sau hiposensibilitate). Se pot intalni suprafete mici de amorteala in apropierea inciziei. Aceste simptome dispar de obicei in timp, dar pot fi si permanente la unele paciente.
Ocazional, implantele se pot sparge si pot curge. Sparturile pot aparea ca rezultat al unor accidente si, in foarte rare situatii, chiar spontan. Daca un implant salin se sparge, acesta se va dezumfla in cateva ore si serul va fi absorbit de corp fara nici o complicatie.
Daca la un implant umplut cu gel apare o ruptura, se pot intampla unul sau mai multe fenomene. Daca invelisul se rupe dar capsula din jurul implantului nu, s-ar putea sa nu apara nici o modificare. Daca se rupe si capsula, in special dupa presiuni mari pot aparea astfel schimbari in forma sau fermitatea sanului. Daca se intampla acest lucru, trebuie reintervenit si schimbat implantul.

Indicatii preoperatorii

 • este obligatoriu avizul medicului chirurg oncolog care a efectuat operatia de excizie a tumorii sau al unui alt specialist din domeniu pentru a fi sigur ca nu avem recidiva locala sau metastaza la distanta;
 • aceasta metoda de reconstructie de san nu este indicata daca pacientei i s-a facut radioterapie post operatorie care practic modifica structura si elasticitatea tegumentului restant. Practic radioterapia nu este o contraindicatie absoluta decizia finala fiind luata de chirurgul plastician dupa un examen clinic minutios.
 • inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara;
 • nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
 • este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
 • de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
 • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
 • trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
 • daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;
 • evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;
 • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
 • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

Interventia chirurgicala

Reconstructia mamara se face, de regula, sub anestezie generala si dureaza 1-3 ore. Incizia prin care se introduce proteza sau expanderul poate fi facuta la nivelul vechii cicatrici (postmastectomie) sau in cazul in care reconstructia se face in acelasi timp cu excizia formatiunii tumorale incizia este stabilita de catre echipa oncoplastica.
In privinta pozitionarii protezei fata de muschiul pectoral, de preferat sa se pozitioneze sub muschiul pectoral.
Avantajele si dezavantajele acestor alternative in privinta locului inciziei si pozitionarea protezei trebuie discutate amanuntit in cadrul consultului preoperator. Dupa operatie se lasa tuburi de dren pentru 24 de ore, pentru evitarea formarii de hematoame care favorizeaza aparitia capsulei contractile.
Daca folosim o proteza Backer avantajul este ca folosim o singura interventie chirurgicala ne mai fiind necesara inlocuirea protezei acesteia cu o proteza definitiva.

Spitalizarea postoperatorie

Spitalizarea postoperatorie este intre 1-3 zile, perioada in care se administreaza antibiotice. Exista un disconfort in primele 24-48 de ore, in special in cazul pozitionarii subpectorale, dar acest lucru se rezolva prin administrarea de medicatie antialgica si miorelaxanta.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare firele se scot dupa 12 zile de la operatie, acest lucru fiind rezolvat fara probleme si de medicul de familie al fiecaruia. Timp de 2-3 luni, trebuie purtat o contentie elastica(banda elastica sau sutien) bine adaptat la noua forma si la noul volum al sanilor. De regula, este bine sa evitati eforturile fizice intense in primele 2-3 luni. In privinta cicatricelor, pana la 6 luni ele se rosesc si se umfla, iar dupa 9 luni - 1 an ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare pe o perioada de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor. Ele nu vor disparea niciodata complet.
Mentionam ca trebuie facute controale periodice si ecografii de rutina la interval de 6 luni. De preferat sa se evite efectuarea mamografiei datorita riscului de spargere sau rupere al expanderului sau al protezei.

Concluzii

Cel mai important lucru in ce priveste aceasta operatie este dorinta si decizia personala. Beneficiile emotionale si psihologice ale acestei operatii sunt cresterea increderii in sine, precum si reintegrarea persoanei aflata in preajma depresiei sau anxietatii in viata de familie, in viata sociala si profesionala. Cu aceasta operatie avem o experienta de peste 150 de cazuri rezolvate pana in prezent.