Rinoplastia (remodelarea nasului)

Care sunt riscurile rinoplastiei?

Orice interventie chirurgicala implica un grad de risc. Acesta poate fi minimalizat printr-o evaluare medicala prin analize de laborator si examen clinic. O perioada ramane o sensibilitate crescuta iar respiratia poate fi putin mai dificila in perioada de recuperare, dar respectand indicatiile postoperatorii putem obtine rezultatul dorit.

Care este perioada de recuperare dupa rinoplastie?

Timp de 7 zile se va mentine un conformator extern pe nas .De asemenea pot aparea echimoze (vanatai) in jurul ochilor care se resorb in aproximativ 10-15 zile. Nasul va ramane mai edematiat dupa operatie si isi va reveni treptat in aproximativ 30 zile.

Cu ce tip de anestezie se face rinoplastia?

Rinoplastia se face cu anestezie generala cu intubatie oro-traheala, eliminand astfel riscul durerii si al aspiratiei sangelui in timpul interventiei.

Exista riscul deformarii nasului dupa cativa ani?

In cazul unei cicatrizari defectuoase cu fibrozari si retractii necontrolate ale tesuturilor cartilajul se poate deforma, dar in acest caz corectia se poate face doar prin metoda rinoplastiei deschise.

Cand se foloseste rinoplastia inchisa?

Tehnica inchisa presupune o incizie in interiorul narilor si este utila cand se doreste doar corectia septului si/sau eliminarea cocoasei dorsale a nasului.

Care sunt indicatiile tehnicii deschise?

Metoda deschisa presupune o incizie la baza nasului si disectia (decolarea) tegumentului de pe cartilajele varfului, astfel permite corectia lobulului nazal. Prin aceasta metoda ramane o mica cicatrice care se estompeaza in timp.

Rinoplastia se poate face si iarna?

Nu este un anotimp preferat pentru rinoplastie, dar iarna nu este recomandata expunerea prelungita la temperaturi foarte scazute imediat dupa operatie, datorita sensibilitatii mai crescute a mucoasei nazale in aceasta perioada, asa cum vara nu sunt recomandate expunerile prelungite la soare.

Rinoplastia se poate face si inainte de 18 ani?

In cazul unor prejudicii estetice majore sau a obstructiilor respiratorii se poate interveni la orice varsta, dar in cazul minorilor este necesar acordul parintilor, astfel incat copilul sa poata scapa de complexele care-i afecteaza respectul de sine.

Pot purta ochelari dupa rinoplastie?

Purtarea ochelarilor nu este indicata in perioada edemului, deoarece dupa cicatrizare exista riscul aparitiei unor denivelari pe dorsul nasului.

Cate zile de spitalizare necesita o rinoplastie?

Sunt necesare 24-48 de ore de spitalizare in urma interventiei, timp in care nasul este mesat pentru reducerea sangerarilor si edemului. Dupa scoaterea meselor pacientul poate pleca acasa.