fbpx

Introducere

Chiar dacă urechile sunt doar un pic deformate, acest neajuns poate duce la frustrarea copilului și la problemele de adaptare printre colegii săi de școală.Chiar și pentru adulți efectele sunt nu numai de ordin estetic, dar și de ordin psihic și social. Tehnica din acest domeniu permite nu numai îndreptarea urechilor, ci și modelarea sau reducerea mărimii lor.Adesea, persoanele adulte recurg la această intervenție, în combinație cu alte operații de chirurgie plastică facială.Otoplastia, corectarea urechilor decolate, se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici.De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolată decât cealaltă; de asemenea pot exista diferențe de mărime între cele 2 urechi.Scopul operației este de a restabili această simetrie dar nu trebuie omis că poate nu va fi perfectă.

Ce pacienți pot beneficia de otoplastie?

Operația se face după vârsta de 4-5 ani, când urechea a atins aproape dimensiunile pe care le are un adult.Este indicat ca operația să se facă înainte ca pacientul să intre în colectivități (grădiniță, școală), pentru a evita apariția unor traume psihice datorate unor comentarii nefavorabile. Este de preferat ca inițiativă pentru operație să vină în primul rând din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanți și mai mulțumiți de rezultat.

Riscurile operației

Nu există operație care să nu implice un risc dar când operația este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicațiile sunt rare și de obicei minore.Există diferențe foarte mari între pacienți în ceea ce privește capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet predictibil.Într-un procent redus pot apărea mici cheaguri de sânge în spatele urechii, la nivelul inciziei sau mici infecții localizate la nivelul tegumentului sau al cartilajului, care se tratează cu antibiotic.

Indicații preoperatorii

  • nu mâncați și nu beți nimic după miezul nopții înaintea operației;
  • este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2 săptămâni înainte de operație;
  • la femei, de regulă operația trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunțați chirurgul și medicul anestezist dacă aveți probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunțați medicul dacă purtați proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumați, planificați-vă să vă lăsați cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte de operație și nu vă apucați decât după minimum 2 săptămâni după operație;
  • evitați să vă expuneți în exces la soare înainte de operație, în special regiunea facială;
  • nu urmați o dietă strictă înainte de operație deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciți sau faceți o infecție de orice fel, operația trebuie amânată.

Intervenția chirurgicală

La copiii foarte mici se preferă anestezia generală iar la copiii mai mari și adulți, anestezia locală, combinată cu o anestezie intravenoasă ușoară. Operația durează aprox. 1 ora. Incizia se face în spatele urechii pentru a evidenția cartilajul. Ulterior, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat fiind plicaturat și apropiat de cap. După controlul hemostazei, se face sutura la piele.

Spitalizarea postoperatorie

Operația se poate face ambulator sau cu o spitalizare de 24 de ore. Trebuie purtat un bandaj compresiv timp de 1 săptămână, după care se indică purtarea unei cordeluțe pentru încă 1 luna. Firele se scot după 7-8 zile, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia.

Recuperarea postoperatorie

Copiii se pot întoarce în colectivitate după 1 săptămână (dar trebuie supravegheați în prima lună) iar adulții pot relua lucrul după 2-3 zile.

Concluzii

Rezultatele acestei operații sunt foarte bune dar nu trebuie să vă așteptați ca după intervenție urechile să fie perfect simetrice, lucru care de altfel este și nenatural.

Cum puteți beneficia de această intervenție

Programați-vă pentru o consultație la Prof. dr. Bratu.